”Doğa ve Kültürle Varız!” sloganı ÇEKÜL’ün doğal miras anlayışını anlamlı bir şekilde özetlerken, insanın ve doğanın ortak kurgusuna, yani yaşamın döngüsüne de vurgu yapıyor. İnsan yaşamı ile doğal yaşamın sürdürülmesini eşdeğerde tutan ÇEKÜL, farklı ölçekteki kentlerde, kültürel ve doğal mirası bütün olarak inceleyerek koruma-yaşatma çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmaların üzerine oturduğu temel ise doğa-kültür-insan birlikteliği. Çünkü doğru koruma politikaları üretebilmenin ilk koşulunu bu bütüncül yaklaşım oluşturuyor.
ÇEKÜL Vakfının kuruluşunun ilk yıllarında hayata geçirdiği ‘92 Ormanı Projesi yoğun bir ilgiyle karşılanmıştı. Toplumdaki duyarlılıktan esinlenen ÇEKÜL, 1994 yılında 7 Ağaç Ormanları programını başlattı. O gün bugündür, doğaseverlerin eksilmeyen heyecanıyla yurdun dört bir yanında hızla büyüyen 7 Ağaç Ormanlarının amacı, yaşamsal kaynakların dengeli kullanımı ve sürekliliği için, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği bilincini uyandırmak.
Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini 7 Ağaç aracılığıyla iletmeyi güzel bir alışkanlığa dönüştürdü. Ve bugüne dek yaklaşık 1 milyon doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyonu aştı. Antalya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da büyümekte olan fıstık çamı, kızılçam, karaçam, akçaağaç, ardıç, akasya, huş, sedir, servi, meşe ve ceviz ağaçları, ortak geleceğimiz için toprakla buluştu.
Türkiye coğrafyasının bütününü bir miras olarak kabul eden ve barındırdığı binlerce canlıyla birlikte bu mirası korumanın en temel sorumluluğu olduğunu düşünen ÇEKÜL, bu nedenle, doğal mirasın korunması için eğitim programları hazırladığı ve yerelde koruma politikalarını sürdürdüğü gibi, 7 Ağaç Ormanları programıyla ağaçlandırma çalışmalarını da sürdürüyor.
7 Ağaç Ormanları, ÇEKÜL Vakfı tarafından belirlenmiş içeriklerle koruların biraraya gelmesinden oluşuyor. Gelin, ormanlarımızı takip edelim.